energo-plus

Інноваційний розвиток: семінар ЕНЕРГО-ПЛЮС з проблематики альтернативної енергетики

Актуальність тематики семінару обумовлена затвердженою ЕС стратегією “зеленого переходу” до 2050 року (The European Green Deal) і поступовою відмовою від використання викопних джерел енергії. З ряду позицій до Green Deal приєдналась і Україна, розвиваючи виробництво електроенергії з відновлювальних джерел, у т.ч. і сегмент фотовольтаїки.

Зокрема, провідний фахівець ТОВ НВП “ЕНЕРГО-ПЛЮС” у сфері альтернативної енергетики Федір Богодист розповів історію розвитку цієї галузі та поділився досвідом власної трудової діяльності.

Участники тренінгу детально обговорили питання про зміну технологій фотовольтаїки за останні 10 років, технологічні особливості усіх елементів сонячної енергетики та еволюції продуктивності СЕС і зростання їх питомої ваги у загальній генерації електроенергії.

До речі, Україна і вітчизняні підприємства енергетичної та електротехнічної галузей, мають унікальний досвід та інноваційні розробки у сфері відновлювальної енергії. У 2012-2014 роках країна входила до світових лідерів за темпів приросту потужностей альтернативної енергетики. Завдяки вчасно затвердженим Законам “Про ринок електричної енергії” та “Про альтернативні джерела енергії” був простимульований стрімкий розвиток не тільки великих промислових СЕС, а й використання сонячних панелей домогосподарствами.

Фактично, не дивлячись на широкомасштабну агресію та тимчасову окупацію ряду територій, Україна має розгалужену розподілену генерацію з тисяч сонячних установок різної потужності.

Але подальший розвиток сонячної енергетики залежить від негайних відповідей на ряд технічних викликів. Зокрема, це питання оперативного управління нестійкою генерацією. Обсяг виробництва фотовольтаїчної електроенергії залишається і залишиться залежним від часу доби, пори року та погодних умов. Це неабияк ускладнює роботу операторів мереж, яким терміново потрібні технічні рішення швидкого реагування на такі піки та провали генерації.

Тому на тренінгу особливу увагу було приділено питанням переваг та недоліків акумулюючих станцій та принципам їх відбору при інсталяції на енергетичних об'єктах. Також фахівці “ЕНЕРГО-ПЛЮС” обмінялись баченням переспектив розвитку систем накопичення енергії великої потужності, як відповідь на виклики розвитку сонячної генерації.

Такі семінари є частиною корпоративної культури НВК у стратегії науково-технічного розвитку компанії. Також подібні семінари проводить і технічний директор “ЕНЕРГО-ПЛЮС” профессор Андрій Калинов.
Заходи сприяють об'єднанню команди та дозволяють примножувати в масштабах компанії досвід та навички за окремими напрямками роботи.

За ініціативи директора ТОВ “НВП “ЕНЕРГО-ПЛЮС” Євгена Корфа, на подібні внутрішні заходи регулярно залучаються незалежні тренери, які проводять заняття з підвищення рівня взаємодії усієї команди підприємства.

Це дозволяє колективу “ЕНЕРГО-ПЛЮС” бути на вістрі всіх сучасних методів розвитку та залишатися лідером впровадження інновацій у енергетичній галузі.

 

+